NATUURGENEESKUNDIGE-MASSAGE:
PB260706Deze behandeling is een totaalbehandeling die aangepast kan worden aan een ieders wens of klacht.
Het bestaat uit een kompres of pakking, die gedurende  de complete lichaamsmassage zijn/haar werking op het lichaam kan overdragen.

Niet alleen het kompres of de pakking heeft een uitwerking, maar tevens  de zachte masserende aanraking speelt bij deze massage een grote rol. 
Het gewaarworden van aanraken, van aandachtige verzorging en koestering, kan een sterk omhullende werking hebben.

Een kompres of pakking kan warm of koud toegepast worden.
In regel kan men uitgaan van het volgende; kou roept warmte op en kan ten gevolge hiervan toegepast worden bij, koorts, ontstekingen en zwellingen,   Warmte kan worden toegepast bij gewrichtsklachten en spierpijnen.

Welke klachten kunnen  eveneens met kompressen aangevuld worden?
Het is toepasbaar bij elke verstoring van lichamelijk evenwicht, en verscheidene klachten kunnen hiervan een indicatie zijn; zoals kouwelijkheid, uitputting, depressie.
Kompressen kunnen bovendien de stofwisseling ondersteunen.

Mogelijke uitwerking?
Behalve het gevoel van welbehagen, kan  deze toepassing als verwarmend, verkoelend, ontgiftigend, vochtafdrijvend, en pijn - en kramp -verminderend worden ervaren.
Het is mogelijk dat men letterlijk beter in zijn vel komt te zitten doordat men zich bewuster wordt van de eigen lichaamsgrens (huid).
Eveneens kan het tot verbetering van de ademhaling, en het in/doorslapen leiden.

Aan een kompres of pakking kunnen de volgende ingrediënten toegevoegd worden:

Kruiden aftreksels; b.v. kamille, tijm, heermoes, fenegriek, valkruid, st. jans-kruid, enz.
Zaden; b.v. mosterdzaad, fenegriek, lijnzaad.
Wortels; b.v. smeerwortel, gember, aardappel.
Bloemen; b.v. goudsbloem,  stinkende gouwe.
Groenten; b.v. kool, ui, knoflook,
Fruit; b.v. citroen.
     

Tevens kunnen kwark en klei gebruikt worden om kompressen van te maken, vooral klei is een geweldig middel om in te zetten bij open wonden.

Natuurgeneeskunde is een breed begrip, men gaat ervan uit dat er nooit sprake is van één ziek orgaan, maar dat ziekte een stoornis in het gehele lichaam is, geestelijk, emotioneel en fysiek.

Natuurlijke middelen kunnen alleen iets toevoegen, de waarde ervan is vooral gelegen in  AANDACHT, TIJD en het al dan niet activeren van de Innerlijke Geneeskracht ( het zelfhelend vermogen) die in ieder van ons aanwezig is.

Bij alle natuurlijke toepassingen is het verstandig om bij twijfel eerst de huisarts te raadplegen. Bovendien sluit het gebruik van natuurlijke middelen, nooit of te nimmer, de zorg, het advies en de aanwijzingen van de reguliere geneeskunst uit.

<< terug <<